Heeft u vragen?
072 - 785 8085
06 - 4328 9695​
mail@dirlex.nl

Kat in de zak

 

Verborgen gebreken bij het kopen van een huis

Bij het kopen van een oud(er) huis kan er nogal wat misgaan. Op het eerste gezicht kan het huis er goed uitzien, maar gebreken kunnen na een paar dagen, weken of jaren aan het licht komen. Het kan veel tijd en geld kosten om de gebreken te herstellen. De vraag die je hier kan stellen is dan ook of je de schade die je oploopt door de gebreken op de verkoper kan verhalen.

Een verborgen gebrek dat een normaal gebruik van het huis als woning in de weg staat (non-conformiteit), kan worden toegerekend aan de verkoper. Wat een koper mag verwachten is afhankelijk van de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper over de zaak heeft gedaan. Als het gebrek bekend was of kon zijn en je als koper van het huis toch besluit het huis te kopen dan kan je je niet beroepen op de non-conformiteit. Als koper heb je dus ook een onderzoeksplicht. Je moet zo goed mogelijk onderzoeken wat de staat van de koopwoning is.

Je komt er bijvoorbeeld 14 dagen na de koop achter dat je een lekkage hebt in de douche. Indien daardoor de doucheruimte niet kan worden gebruikt, is niet voldaan aan het vereiste dat de woning aan de feitelijke eigenschappen voldoet die nodig zijn voor normaal gebruik. Wanneer de lekkages niet waarneembaar waren ten tijde van de woninginspectie en de koper de gebreken niet hoefde te verwachten, is de verkoper tekort geschoten in de nakoming van de overeenkomst. Hierdoor kan deze tekortkoming aan de verkoper worden toegerekend en zal hij aansprakelijk zijn voor de schade die de koper heeft geleden als gevolg van de lekkage.

Wat belangrijk is om te doen bij het kopen van een woning is om kritisch te kijken naar wat je koopt en om vragen te stellen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Als je uiteindelijk alsnog een gebrek constateert dan moet je dit zo snel mogelijk laten weten aan de verkoper. Bij het kopen van een oud huis kan het ook slim zijn om een voorbehoud van bouwtechnische keuring op te nemen in het contract, wat betekent dat je kan ontbinden als er bepaalde gebreken zijn.

Heeft u zelf een probleem omtrent een gekochte of verkochte woning dan kunt u mij altijd bellen (06 – 4328 9695) of mailen (mail@dirlex.nl) voor meer informatie of voor een vrijblijvend gesprek. Deel dit artikel zodat naast u ook andere mensen hier wellicht profijt van kunnen hebben.

Hartelijke groet,

Dirlex

 

 

Deel op social media

Loading